Sykkelturbok for «Birken-land»; Sjusjøen, Nordseter og Hafjell

Sykkelturbok for «Birken-land»; Sjusjøen, Nordseter og Hafjell

Øyvind Wold har brukt de siste somrene på å sykle på fjellet nord og øst for Lillehammer, både på grusvei, kjerrevei og sti. På ni av ti turer har han speilreflekskamera hengende over skulderen, klar for å ta naturbilder – eller enda bedre – bilder av syklister han møter. Det har resultert i boka «35 sykkelturer i verdens beste skiterreng Hafjell – Øyerfjell – Nordseter Sjusjøen».

35sykkelturer-i-verdens-beste-skiterrengside 6 b-min

- Dette er jo «Birken-land», kjent for suverene skiløyper og som et verdens beste områder for langrenn. Jeg kjøpte hytte her for åtte år siden, for å få lang skisesong. Men så oppdaget jeg at sykkelmulighetene var helt nydelig! Ikke minst liker jeg de lange siktlinjene, og at veiene er så godt som bilfrie. Som ivrig syklist ønsker jeg å vise at dette også er en topp sykkeldestinasjon, sier Wold. Jeg begynte å sykle litt mer systematisk for å få en bedre oversikt. Da jeg fant ut at det ikke var laget en bok som presentere området samlet, tenkte jeg det kunne være gøy å prøve selv.

35sykkelturer-i-verdens-beste-skiterrengved reinsvann-min

- Jeg har prøvd å lage et turutvalg som appellerer bredt; både til vanlige familier som bare vil se seg litt rundt på sykkel, folk vil som smake på stisykling, eller de som vil ha litt større utfordringer, for eksempel de som trener til Birken eller andre ritt. Hoveddelen av turene kan sykles av de aller fleste, man trenger verken fancy sykkel eller pulsklokke for å trives på disse veiene.

35sykkelturer-i-verdens-beste-skiterrengIMG_0788-min

- El-sykkel har jo etter hvert blitt et større fenomen, ikke bare til hverdagssykling og transport, men også til rekreasjon og ferie-sykling. Det er ingen tvil om at batteriassistanse har fått mange flere ut på fjellveiene i distriktet, inkluder mange godt voksne. Å møte folk over 70 i godt sykkeldriv og med et stort smil rundt munnen, er et vakkert syn!

El-sykler kan leies flere steder i distriktet, og mange av turforslagene egner seg godt for el-sykkel, sier Wold. 

35sykkelturer-i-verdens-beste-skiterrengreinsfjell-min

Boka har en innledningsdel om aktuelle turmål, sesong, utstyrstips, sykkelskilting, kart, gode tur-utgangspunkter, sykkelutleie-steder, sykkelprofilers favoritt-turer, med mere. 

Alt overskudd av boksalget går til Øyer turskiløypers arbeid med skiløyper og tilrettelegging for friluftsliv.

Bokfakta

Om Forfatteren

Øyvind-Wold-35-Sykkelturer-i-verdens-beste-skiterreng Øyvind har siden år 2000 skrevet og fotografert mye om sykkel og friluftsliv. Har gitt ut ti turbøker. Skriver for flere norske nettsider og magasiner, blant annet Friluftsliv, Syklistene, Terrengsykkel, Gruppetto sykkelsport og Padling. Over gjennomsnittlig interessert i utstyr, har publisert over hundre produkt-tester. Foruten stisykling, er tursykling, gjerne over flere dager, hovedinteressen.

Neste